autocar

Az új BMW M2 Competition

A BMW M GmbH célzott módosításokkal fokozza tovább a BMW M2 Coupé nagyteljesítményű karakterét, mialatt új etalont gurít a prémium kompakt sportautók elé.

Új erőforrás 410 lóerő maximális teljesítménnyel

Az új BMW M2 Competition műszaki középpontjában az új sorhatos benzinmotor áll, amelyet a BMW M3/M4 erőforrásának alapjaira építettek meg a mérnökök. Az M TwinPower Turbo technológiával felvértezett, duplaturbós szív maximális teljesítménye percenkénti 5 250 és 7 000 főtengely-fordulat között 410 lóerő, miközben 550 Nm csúcs forgatónyomatéka percenkénti 2 350 és 5 200 főtengely-fordulat között mindvégig a sofőr rendelkezésére áll. Az új motor a turbófeltöltésű erőforrások rendkívül széles fordulatszám-tartományával büszkélkedhet, teljesítmény-leadása pedig mindegyik sávban kivételesen egyenletes. A BMW M modellek jellegzetes orgánumáról az elektronikusan állítható szelepekkel kiegészített dupla kipufogórendszer, az erőforrás kimagasló belső hatékonyságáról pedig a legkorszerűbb M TwinPower Turbo technológia gondoskodik. Az Európai Unió országaiban értékesített BMW M2 Competition modelleket a bajor prémiumgyártó a károsanyag-kibocsátás módszeres csökkentése érdekében részecskeszűrővel is felszereli.

Az új BMW M2 Competition az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető M duplakuplungos automataváltóval (M DCT) 4,2 másodperc alatt, az alapfelszereltség részeként kínált hatfokozatú manuális váltóval pedig 4,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra. A modell végsebességét az elektronika 250 km/óránál szabályozza le, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomag azonban ezt a határt egészen 280 km/óráig kitolja – 10 km/órával tovább, mint a BMW M2 Coupé esetében. Az újdonság fogyasztási adatai ugyancsak figyelemreméltóak: hatfokozatú manuális váltóval a modell 100 kilométerre vetített átlagos üzemanyag-fogyasztása, illetve kilométerenkénti kombinált károsanyag-kibocsátása 9,9 – 10,0 liter és 225 – 228 gramm, amely értékek az opcionális extrafelszereltség részeként elérhető duplakuplungos automataváltóval (M DCT) 9,2 literre és 209 – 210 grammra csökkennek*.

Az erőforrás okosan megtervezett kenési rendszere egyenesen a motorsport élvonalából érkezett, a hűtőrendszer műszaki alapját pedig a Competition Package teljesítménynövelő csomaggal felszerelt BMW M4 Coupé hűtőrendszere adta. A BMW Motorsport tervezőmérnökei évtizedek óta fejlesztik a versenyautók kenési- és hűtőrendszerét, az új BMW M2 Competition így a zárt aszfaltcsíkokon is rajtrácsra állítható. A speciális hűtőrendszerről nagyobb hűtőrács-pár és új, több levegőt gyűjtő első koptató árulkodik. A vese alakú hűtőrácsok már az alapfelszereltség részeként magasfényű fekete színben ragyognak, ahogyan az első kerékjárati ívek fölé integrált irányjelző-panelek és az elektronikusan állítható szelepekkel felszerelt kipufogórendszer dupla ikervégződése is. A modell hátulját sötét árnyalatú M Competition embléma díszíti. A vadonatúj, duplakonzolos visszapillantó-házak tovább csökkentik az új BMW M2 Competition légellenállását és a modell sportosságát hangsúlyozzák.

A minden korábbinál intenzívebb vezetési élmény érdekében a BMW M GmbH tervezőmérnökei módszeresen finomítottak a BMW M2 Coupé menettulajdonságain, miközben a motortérbe a BMW M3/M4 szénszál-erősítésű műanyagból készült toronymerevítője is beköltözött. A mindössze 1,5 kilogramm súlyú alkatrész jelentős mértékben fokozza a karosszéria merevségét, amely így még pontosabb irányíthatóságot eredményez. A tervezőmérnökök az elektromechanikus szervokormány, az aktív M differenciálmű és a dinamikus menetstabilizáló rendszer (DSC – Dynamic Stability Control) jelleggörbéjét is a megnövelt teljesítménnyel párhuzamosan hangolták át.

Üzemmódválasztók a kívánt járműkarakterisztika beállítása érdekében

A BMW M2 a bajor prémiumgyártó első olyan modellje, amelynek középkonzolján közvetlen üzemmódválasztókat helyeztek el a tervezők. Ezen gombokkal a motor karakterisztikája, a kormánymű elektromos rásegítésének mértéke és – amennyiben a felszereltség része – az M duplakuplungos automataváltó (M DCT) Drivelogic funkciói bármelyik pillanatban személyre szabhatók. Az egyes üzemmódok szabadon kombinálhatók egymással, a kedvenc járműbeállítások pedig bármikor a kormányra helyezett M1 és M2 memóriagombokra programozhatók. Az új BMW M2 Competition széleskörű alapfelszereltségének a vörösre fényezett Start / Stop motorindító gomb, az első parkolássegítő rendszer (PDC – Park Distance Control) és az adaptív LED fényszórók is részei.

Látványos új opciók

Az új BMW M2 Competition opcionális extrafelszereltségei között az M Sport kagylóülések is megtalálhatók, amelyek formájukkal és integrált fejtámláikkal a motorsport élvonalát idézik, miközben minden vezetési szituációban tökéletes tartást garantálnak. A háttámlák közepén, vállmagasságban egy-egy M2 típusjelzés világít, a fekete bőrkárpithoz pedig kék és narancssárga kontraszt-varrások választhatók. Az alapfelszereltség részét képező sportülések ugyancsak fekete bőrkárpittal érhetők el, az ülőfelületeken és a háttámlákon kék vagy narancssárga kontraszt-varrással.

A BMW M GmbH több évtizedes motorsport-tapasztalata az új BMW M2 Competition könnyűfém keréktárcsái mögé megrendelhető M Sport fékrendszerben is megmutatkozik. Az első tengely végeire 400 milliméter átmérőjű féktárcsák választhatók, amelyeket hatdugattyús féknyergek szorítanak össze, a hátsó kerekeket pedig 380 milliméter átmérőjű féktárcsák és négydugattyús féknyergek lassítják. A megnövelt féktárcsák és a szürkére fényezett féknyergek minden vezetési szituációban maximális fékerőt garantálnak. Az opcionális extrafelszereltségek listájára a 19” méretű, Y küllődizájnú könnyűfém keréktárcsák is felkerültek, elöl 9J x 19, hátul 10J x 19 méretben. A kerekeken elöl 245/35 ZR19, míg hátul 265/35 ZR19 méretű gumiabroncsok feszülnek. Az új BMW M2 Competition két vadonatúj karosszéria-fényezési árnyalatban is elérhető lesz: a Sunset Orange metál mellett az exkluzív Hockenheim Silver szín is megrendelhető.

*Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási adatok előzetes értékek (egyes esetekben), amelyeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus tesztkörének mérései szerint számoltak ki. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.